Mijn vader 1926-1970-2020

 

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat mijn vader bij een verkeersongeluk om het leven kwam. Maandag 16 november 1970; een dag voor zijn 44e verjaardag.

Ik was 12 jaar en zat net een paar maanden in de brugklas.

Het plotselinge overlijden van vader heeft mij diep heeft geraakt en blijvend beïnvloed.

De afgelopen 50 jaar heeft de herinnering aan mijn vader allerlei gevoelens bij me opgeroepen: verdriet, warmte, trots, weemoed, dankbaarheid.

Lange tijd voelde ik vooral de pijn van wat ik heb moeten missen. Nu ik ouder ben denk ik vaak aan wat mijn vader heeft moeten missen. Zo zijn de emoties door de jaren heen als het ware met me mee gegroeid.

Heel geleidelijk zijn de gevoelens minder rauw en pijnlijk geworden, al gaat dat diepe gemis nooit helemaal weg. Dat jongetje van 12 zit nog steeds in mij. Maar de afgelopen jaren overheersen gevoelens van weemoed en dankbaarheid.

Weemoed omdat ik nu inmiddels 20 jaar ouder ben dan hij ooit is geweest en me realiseer wat hij allemaal door zijn vroege dood niet heeft kunnen meemaken. Zowel op privévlak als in zijn werk en carrière had hij nog zoveel mooie dingen kunnen doen en beleven. Hij had een liefdevolle relatie met mijn moeder en veel belangstelling voor ons, zijn opgroeiende kinderen. Hij was ambitieus en uitgesproken; timmerde aan de weg, maakte plannen. Het ongeluk maakte in één klap een einde aan dat alles.

Naast weemoed is er een groeiend gevoel van dankbaarheid, juist ook op momenten als deze. Mijn vader had in sommige opzichten een ander karakter dan ik, maar ik ervaar wel dat ik veel van zijn energie, levenslust en nieuwsgierigheid in me draag. In die zin heeft hij mij de afgelopen 50 jaar enorm geholpen om het leven te omarmen.

Alle reden om vanavond een goed glas wijn te drinken. Op Vader. Op Anton. Op het leven.

 

 

 

 

Ik heb in mijn blogs al vaker iets over mijn vader geschreven. Zie bijvoorbeeld:

http://phaestus.nl/phaestus.nl/?p=2096

http://phaestus.nl/phaestus.nl/?p=1820

http://phaestus.nl/phaestus.nl/?p=1156

 Ook op de website van mijn moeder staat een tekst over hem: https://www.hannalam.nl/anton-b-lam/

Op een andere website staat informatie over een van de boeken die hij schreef: http://www.verwonderenenontdekken.nl/site/mc/1/11/417/201/columns/archief+per+februari+2009/johan+valstar++december+2013+februari+2014.html

Geef een reactie